Shoptrader biedt ingebouwde ondersteuning voor Google Tag Manager en Google Analytics. Met Google Tag Manager kun je je shop verregaand aanpassen, door bijvoorbeeld analyics scripts te plaatsen (waaronder Google Analytics, maar ook andere scripts zijn mogelijk) en widgets te plaatsen. Om Google Tag Manager in te kunnen stellen heb je allereerst een zogenoemd Container ID nodig. Dit ID kun je aanvragen via https://tagmanager.google.com/?hl=nl#/home. Doe daarna het volgende om Google Tag Manager  te activeren:

• Ga naar de backoffice van je shop
  • Ga naar Configuratie > Algemeen > Zoekmachine & Maps
  • Vul het Container ID in bij Google Tag Manager Container ID
  • Klik op Opslaan
  • In de footer van de shop wordt nu de Google Tag Manager geplaatst

Let op: om gebruik te maken van Google Tag Manager is het belangrijk dat je de Tag publiceert bij Google. Om zeker te weten of de Google Tagmanager werkt kun je in Chrome de Google Tagmanager Assistant gebruiken om te kijken of de Tag aanwezig is op je webshop.

Google Analytics via Tagmanager

Binnen de Google Tagmanager kun je dan Google Analytics aanmaken. Maak een nieuwe Tag aan, selecteer Google Analytics (GA4).

Let op, wij bieden zelf geen ondersteuning voor instellen binnen de Google Tagmanager of Analytics omgeving. Schakel hiervoor een Online Marketing bureau of een SEO specialist in.

Google Analytics zonder Tagmanager

Alhoewel wij dit niet adviseren is het ook mogelijk om Google Analytics te gebruiken zonder Google Tag Manager.Om dit te bewerkstelligen heb je een zogenoemd Google Analytics Universal Account nummer nodig. Deze kun je aanvragen via de website van Google Analytics. Stel vervolgens het nummer als volgt in:

• Ga naar de backoffice van je shop
  • Ga naar Configuratie > Algemeen > Zoekmachine & Maps
  • Vul het Container ID in bij Google Analytics UACCT nummer
  • Klik op Opslaan
  • In de footer van de shop wordt nu de Google Analytics code geplaatst

Let op: Google Analytics zonder Tag Manager werkt alleen met oudere Google Analytics accounts. Bij nieuwe zogenoemde GA4 accounts is Google Tag Manager vereist.