Shoptrader platform kan gekoppeld worden met Google Tag Manager en Google Analytics. Met Google Tag Manager kun je je shop verregaand aanpassen, door bijvoorbeeld Analytics scripts te plaatsen (waaronder Google Analytics, maar ook andere scripts zijn mogelijk) en widgets te plaatsen. Om Google Tag Manager in te kunnen stellen heb je allereerst een zogenoemd Container ID nodig. Dit ID kun je aanvragen via https://tagmanager.google.com/?hl=nl#/home. Doe daarna het volgende om Google Tag Manager  te activeren:

• Ga naar de backoffice van je shop
  • Ga naar Configuratie > Algemeen > Zoekmachine & Maps
  • Vul het Container ID in bij Google Tag Manager Container ID
  • Klik op Opslaan
  • In de footer van de shop wordt nu de Google Tag Manager geplaatst

Let op: om gebruik te maken van Google Tag Manager is het belangrijk dat je de Tag publiceert bij Google. Om zeker te weten of de Google Tagmanager werkt kun je in Chrome de Google Tagmanager Assistant gebruiken om te kijken of de Tag aanwezig is op je webshop.

Google Analytics via Tagmanager

Binnen de Google Tagmanager kun je dan Google Analytics aanmaken. Maak een nieuwe Tag aan, selecteer Google Analytics (GA4).

Vul de MEASUREMENT-ID in van Google Analytics. Die vind je binnen de Google Analytics omgeving bij Data Streams.

GA4 Events koppelen

Google Analytics 4 ondersteund standaard een aantal events namelijk page_view, user_engagement, session_start, first_visit, scroll, click en view_search_results.

Om e-commerce events te meten moet je de volgende acties instellen in Google Tagmanager. Op dit moment ondersteunt Shoptrader de volgende e-commerce events: select_item, add_to_cart, begin_checkout en purchase. Deze wordt op korte termijn uitgebreid met meer events.

Deze events moeten data doorsturen naar Google Analytics en kun je op de volgende manier instellen:

In dit voorbeeld wordt het event add_to_cart doorgezet naar Google Analytics. Je kunt hier parameters meegeven die je terug wilt zien. In dit geval de items en het bedrag. Deze parameters kun je terug vinden in de documentatie op https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/ga4/reference/events

Of door gebruik te maken van debug mode van Google Tagmanager. Dan kun je deze live zien.

Doe dit ook voor purchase en eventueel andere events die je wilt meten in Google Analytics. Het kan enige tijd duren voordat deze events en data terug komt bij Google Analytics.

Eenmaal gekoppeld dan komt deze Data binnen bij Google Analytics

De koppeling van Shoptrader met Google Tagmanager werkt en wordt gebruikt door meerdere klanten. Wij leveren geen inhoudelijke ondersteuning voor het instellen van de Google omgevingen. Voor meer hulp benader een Google Specialist via een van onze online marketing partners op https://www.shoptrader.nl/diensten.html.