Een verzendzone is een gedefinieerde groep landen waaraan je één of meerdere verzendopties kunt toewijzen. Het hoofddoel van het instellen van verzendzones is het differentiëren van verzendkosten. Met andere woorden, door verzendzones te gebruiken, kun je specifieke verzendopties uitsluitend beschikbaar maken voor bepaalde landen of groepen van landen, zoals alle landen binnen de Europese Unie.

Bijvoorbeeld, als een verzendzone enkel Nederland omvat, dan zijn de aan die zone gekoppelde verzendopties alleen zichtbaar voor zendingen bestemd voor Nederland. Als de verzendzone daarentegen Nederland én België bevat, dan zijn de gekoppelde verzendopties beschikbaar voor zendingen naar zowel Nederland als België. Bovendien biedt een verzendzone je de mogelijkheid om te specificeren of er al dan niet btw op de zending wordt geheven.

Standaard hebben we al enkele verzendzones voor je ingesteld. Je kunt deze vinden onder het menu-item "Modules > Verzendzones". Deze vooraf ingestelde zones kun je naar eigen inzicht aanpassen, verwijderen of aanvullen met nieuwe zones.

Het aanmaken van een verzendzone gaat als volgt:

• Ga naar de backoffice van je winkel.
  • Ga naar Modules > Verzendzones.
  • Klik op "Nieuwe verzendzone".
  • Geef de verzendzone een naam.
  • Vink de gewenste landen aan.
  • Klik op "Opslaan".
  • De verzendzone is nu aangemaakt.

Het bewerken van een verzendzone gaat als volgt:

• Ga naar de backoffice van je winkel.
  • Ga naar Modules > Verzendzones en klik op het bewerk-icoon naast de verzendzone die je wilt bewerken.
  • Vink de gewenste landen aan.
  • Geef desgewenst aan of er btw moet worden berekend. Het btw-percentage dat voor de berekening wordt gebruikt, stel je in in de verzendmodule.
  • Klik op "Opslaan".
  • De verzendzone is nu ingesteld.

Het koppelen van een verzendzone aan een verzendmodule gaat als volgt:

• Ga naar de backoffice van je winkel.
  • Ga naar Modules > Verzendmodules en klik op het bewerk-icoon naast de verzendmodule die je wilt bewerken.
  • Scroll naar beneden totdat je "Verzendzone" ziet en selecteer in het dropdownmenu de gewenste verzendzone.
  • Klik op "Opslaan".
  • De verzendzone is nu ingesteld.