Wanneer je gebruik maakt van artikelen met artikelopties zoals kleur, maat, afmeting en gewicht, dan kun je deze invoeren bij artikel opties. Hoe je artikelopties maakt leg ik hieronder uit.

Ga naar het artikeloptiescherm via Catalogus -> Artikel opties. Hier vind je alle tot dusver gemaakte opties. Mogelijk zijn er vanuit een template of demo al voorbeeld artikelopties toegevoegd. Deze kunnen indien gewenst worden verwijderd via de rode verwijder knop. Je voeg een artikeloptie toe door de naam in te vullen en op de groene knop optie toevoegen te klikken. Voorbeelden van opties zijn "maat", "kleur" en "materiaal".

Artikelopties kunnen worden verrijkt met extra gegevens:

• Via widget kan worden bepaald op welke wijze de artikeloptie wordt getoond. Wordt er gekozen voor dropdown, dan ziet de klant een uitklapmenu. Wordt er gekozen voor radio buttons, dan ziet de klant een serie keuzerondjes.
  • De sorteervolgorde bepaald in welke volgorde de klant de opties ziet. Wordt er geen sorteervolgorde ingevuld of zijn ze gelijk aan elkaar, dan worden de opties alfabetisch gesorteerd.
  • De menu's Google Shopping en Beslist zijn alleen zichtbaar indien er gebruik wordt gemaakt van de bijbehorende add-ons. In de menu's kan een optietype worden gekozen welke Google en Beslist vertellen met wat voor optie we te maken hebben, bijvoorbeeld een kleurveld of een maat. Dit is voornamelijk relevant voor artikel feeds.

Zijn de artikelopties toegevoegd, dan kunnen ze worden voorzien van één of meerdere waardes. Klik op het + icoontje om een artikeloptie open te klappen. Vul vervolgens de gegevens in en klik op de knop waarde toevoegen. Voorbeelden van waardes zijn "xl", "rood" en "berkenhout". De opties zijn nu beschikbaar via de artikel bewerkpagina.

Om artikelopties te koppelen aan artikelen ga je naar de artikel bewerkpagina via Catalogus -> Categorieen & Artikelen en klik je op het tabblad artikel opties. Vink vervolgens de gewenste opties aan. De opties zijn nu gekoppeld aan het artikel.

Standaard delen de artikelopties de voorraad met het artikel zonder opties. Dat wil zeggen dat wanneer een zwart t-shirtje wordt verkocht óók de voorraad van het gele t-shirtje wordt verlaagd. Is dit niet de bedoeling, dan kan voor een combinatie van artikelopties ook individueel voorraad worden ingesteld. Dit gebeurd via het tabblad voorraad & sku. Indien gewenst kan hier ook een apart artikelnummer, sku-nummer en ean-nummer worden ingesteld.

Het systeem gaat als volgt om met opties in combinatie met individuele voorraden:

• Indien er geen individuele voorraad is ingesteld, dan krijgen de opties dezelfde voorraad als het artikel zonder opties.
  • Indien er voor optiecombinaties voorraad is ingesteld, maar niet voor alle dan wordt voor alle optiecombinaties individueel voorraad bijgehouden. De niet ingestelde combinaties krijgen voorraad 0.
  • Zijn alle optiecombinaties ingevuld, dan wordt voor elke optiecombinatie individueel voorraad bijgehouden.