Vereisten
Je moet aan een aantal vereisten voldoen om een Shopping-campagne in te stellen. Controleer hier of je aan de vereisten van Google voldoet.

Google Shopping add-on configureren

Nadat je add-on is geactiveerd, kan je deze configureren. Je vindt de configuratie in je backoffice via Add-ons > Google Shopping.

Indien je standaard alle artikelen wilt tonen in de Google Shopping feed zet je de volgende optie aan:

- Alle artikelen standaard in de Google feed tonen?          Aan

De Google Shopping categorie moet altijd ingesteld zijn, dit is de categorie waar de artikelen in staan.

Indien je artikelen uniek zijn en nog niet in Google Shopping bekend zijn op basis van bijvoorbeeld je EAN-code, dan zet je de volgende optie uit:

- Alle identifier exists op aan zetten in de Google feed?    Uit

Indien je artikelen al wel voorkomen in Google Shopping omdat een andere winkel deze al via Google Shopping aanbied, dan zet je bovenstaande optie aan.

Indien je per artikel wilt bepalen of je het artikel in de Google Shopping feed wilt tonen, dan kan dat in je backoffice bij de artikel-bewerk-pagina. Onder het tabje "Feeds". Daar zie je de zelfde opties als hierboven beschreven. Daarnaast staat daar ook de volgende optie:

- GTIN tonen in Google Shopping feed?

Dit is voor het weergeven van de EAN-code binnen Google Shopping. Indien de EAN-code niet bekend is, kan deze optie op Nee en anders kun je deze op Ja zetten.

Artikelkenmerken en artikelopties koppelen aan Google Shopping

Het is mogelijk om artikelkenmerken en artikelopties te koppelen aan Google Shopping attributen. In je backoffice kun je kenmerken aanmaken via "Catalogus" > "Artikelkenmerken". Dit wordt voornamelijk gebruikt voor eigenschappen van artikelen die niet aan te passen zijn. Het koppelen met attributen doe je door op het plusje te klikken en een keuze te maken uit het dropdown menu onder Google Shopping. Het koppelen van deze kenmerken kan via "Catalogus" > "Categorieën en Artikelen". Hier zoek je het artikel op en dan kan je onder het tabje "Kenmerken" deze eigenschappen aan het artikel koppelen.

Artikelopties kan je ook toekennen aan Google Shopping attributen. Artikelopties vind je onder "Catalogus" > "Artikelopties". Het koppelen met attributen doe je door de optie te wijzigen en een keuze te maken uit het dropdown menu onder Google Shopping.

Na het aanmaken van de artikelopties kun je deze koppelen aan de artikelen. Dit doe je door een artikel te wijzigen en vervolgens onder het tabje "Artikelopties" deze te koppelen aan het artikel.

De laatste stap is het invullen van de categorie feeds. Dit doe je via "Catalogus"> "Categorieën en artikelen". Hier wijzig je de categorie waar het artikel of artikelen in staan. Klik op het tabje "Feeds". Hier kan je een keuze maken uit een Google Shopping categorie. Zorg ervoor dat de hoofdcategorie is ingevuld.

Controle Google Shopping feed

Om te controleren of de feed nu is zoals je deze wenst te hebben, dien je naar de volgende adres te gaan: http(s)://DOMEINNAAM.NL/addons/multifeed/feed.php?supplier=google (vervang DOMEINNAAM.NL met je eigen domeinnaam).

Feed indienen bij Google Shopping

Log in op het Google Merchant Center. Ga naar Producten > Feeds en klik op het plusje voor het toevoegen van de Google Shopping feed. Bij Naam en invoermethode kies je voor "Gepland ophalen". In de volgende stap, bij "Bestands-URL", vul je de feed link http://DOMEINNAAM.NL/addons/multifeed/feed.php?supplier=google in (vervang DOMEINNAAM.NL met je eigen domeinnaam). Ophaalfrequentie kan je op dagelijks zetten en de gebruikersnaam en wachtwoord kunnen leeg gelaten worden.

Je hebt nu succesvol je Google Shopping feed ingediend.

Productspecificaties

Specificaties om je productinformatie in te delen kun je hier vinden. Het is niet noodzakelijk om alles te koppelen. Zo zijn bijvoorbeeld geslacht en kleur niet verplicht in Nederland.

Verzendkosten

Deze worden standaard bepaald vanuit de instellingen van de webshop. Deze kun je eventueel uitzetten bij de add-on configuratie. Wanneer je dit doet kun je de verzendkosten in Google Shopping zelf instellen.

Veel gestelde vragen

Vraag

Kan ik gebruik maken van "shipping_label"?

Antwoord

Hiervoor heb je de  functie 'Product Resources'nodig. Om deze functie te activeren, dien je eerst een ticket aan te maken en dit te richten aan de support desk. Zodra deze functie is ingeschakeld, kun je bij een artikel op het laatste tabblad de 'Product Resources' aanvullen. Voor het gebruik van een 'shipping_label', kies je "google_shopping" als type. Gebruik vervolgens "shipping_label" als sleutel (key) en vul de gewenste waarde in als waarde (value).